България

Извършва се последно ограбване на горите, твърди Тома Белев
В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение Закона за държавното териториалното устройство, но това се случва и в горите – дългосрочни договори – по 15, по 30 години, евтини договори. Всичко това е да се ограби последното голямо богатство, каза в интервю за БГНЕС природозащитникът Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България", който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността "Кокала" между Равда и Несебър.

Трябва да знаем, че най-голямата фирма в България, с най-голям капитал БЕХ се оценява на 6 милиарда, държавните гори, които около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда, чисто материална стойност.

Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да влязат, да го обсебят преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават. И това се вижда с натиска за втори лифт и нови писти в Банско. В момента се възлага нов план за Пирин , в момента се възлага нов устройствен план за Банско. Няма никаква причина в момента да се натиска за него, защото той ще действа 1 година.

Натискът е да може да се затвърди ограбеното, да може да се дострои, защото се знае, че следващ път няма да има, категоричен е природозащитникът. По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори с едни големи тежки договори за държавата, ако тръгне да ги разваля, същото е с водите.

Едни невъзможни договори за ползването на водите, на горите – всичко това се случва, защото ще излезе един и ще каже:"стоп, стига" и това ще спре да се прави. Ако нямаме активност, то ще продължи да се прави и затова казваме да бъдем активни, за да могат да останат поне едни гори, едни паркове, едни резервати, убеден е и като гражданин Тома Белев.

Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново, независимо, че всичко това, извършвано до момента е извършвано с огромни закононарушения спирането на строителството е временно явление, е прогнозата му. Винаги може да се възстанови, като специалист във възстановителната екология мога да кажа, че да и дюните могат да се възстановят. Да, струва скъпо, но може да се направи. Стига да има воля и желание, но към настоящия момент – няма, защото какво виждаме. От тези случаи, от които се занимаваме от Нова година насам – където пипнем излизат огромни закононарушения. За нас е много странно, ние в момента работим по 4-5 случая, но имаме сигнали за още 50, подчертава Белев.


Дебатът за бъдещето на Природен парк „Пирин” навлиза в решителната си фаза
В края на 2012 г. Природният парк "Пирин", който обхваща почти цялата планина (40 хил. ха), отбеляза половинвековното си съществуване като защитена природна територия с висок статут. А през настоящата година се навършват три десетилетия от включването на безценното кътче родна природа в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО като част от програмата „Човек и биосфера". Но 2013-та е и годината, в която изтича десетгодишният план за управление на парка и ще да бъде заменен с нов. Тази малка подробност обяснява до голяма степен ескалиращото напрежение между кръговете, имащи амбиции за изграждане на нови ски курорти, и природозащитниците, които смятат, че планината вече е презастроена.

Битката за Пирин започна още през 2011 г., когато бе даден старт на изработването на новия план за управление на Природния парк, отбелязва БНР.
Тогава кметовете на Банско, Добринище и Разлог споделиха заявените към тях инвеститорски намерения за изграждане на нови ски зони над Добринище и Разлог и разширяване на съществуващата над Банско. Общо около 200 км нови писти и съответните лифтове. А също и нови пътища, които да свързват трите зони в общ комплекс. Лансира се идеята за прокарване на въжена линия със 100-местна гондола, която да прехвърля туристите над двата резервата Джинджирица и Байови дупки. Крайната цел е превръщането на Пирин в световна туристическа ски дестинация. Вместо тези планове, свързани с изсичането на гори и други вреди за природата и биоразнообразието, природозащитниците предложиха алтернативна посока на мислене – районът да се развива по-скоро като зона за еко и СПА туризъм, тъй като има ресурс за точно този тип по-устойчиво развитие.
Флагманът на амбицията за превръщане на Пирин в световна ски дестинация е Банско, чиято ски зона вече няколко години наред е домакин на различни състезания от Световната купа по ски и чието рекламно лице е големият Алберто Томба. След поредицата от протести на гражданите на Банско тази зима кметът Георги Икономов депозира в МС предложение за промени в плана за управление на парка, което позволява изграждането на втори лифт поради безкрайните опашки на единствения съществуващ в ски зоната. Да се карат ски сега е наистина мъчение, споделят всички посетили курорта.
Но как се стигна до тук?
През 2000 г. бе дадена концесия на частна фирма да изгради писта над Банско, която беше предвидена да обслужва туристическа база с 7800 легла, преценена като незастрашаваща съществуването на Природния парк. За съжаление в района се развихри неконтролируемо строителство и днес легловата база е с около 20 хиляди места, а по склона към планината плъзнаха комплекси от хотели и жилищни сгради за туристи с още толкова легла.
Общо базата надхвърля вече 5 пъти планираното
И естествено единственият лифт не може да поеме цялото това множество. За всички е очевадно, че е необходим поне втори лифт. Но, при вече показаното трайно незачитане на законите от страна на инвеститорите с политически лобита, природозащитниците се опасяват, че ако се тръгне по линията на отстъпленията, след изграждането на втори лифт ще се поискат и създаването на нови писти, а за тях пък ще трябват нови лифтове и така – до безкрай...
Борислав Сандов, зам.-председател на „Зелените”, припомня, че не само не беше спазено ограничението за хотелската база в Банско, но и самият концесионер си присвои 60 процента повече територия от отредената му за ползване.
Когато един концесионер е надвишил с 65 ха концесията, която му е дадена, и не е бил санкциониран за това, не може да продължава да нарушава плана за управление на парка с изграждането на нов лифт – възмущава се той. – Нелепо е и да виждаме властите да подкрепят подобно желание. Според нас има много други по-устойчиви начини за развитие на туризма в планината и създаване на поминък на живеещите там. Районът има достатъчно природни богатства, които трябва да опазим, а не да осакатяваме планината заради недалновидни амбиции за бърза печалба. 
Последният рунд от големия дебат за бъдещето на Природен парк „Пирин”, който заради презастрояването си избегна на косъм заличаване от Списъка на ЮНЕСКО, навлиза в решителната си фаза – предстоящото приемане на новия план за управление на парка.
Започват масови проверки за много вода в пилешкото месо
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще даде начало на масирани проверки, които ще установяват дали производителите на пилешко месо не влагат в него повече вода от допустимото.
Това количество е определено в Наредбата за влагане на вода в пилешките продукти.
Наредбата определя допустимото количество вода в прясно птиче месо като то е съобразено с европейския регламент по въпроса. Изискването на ЕК е страните-членки да започнат да прилагат тези норми от 1 юни 2013 г.

Преди две години Министерството на земеделието започна да изготвя промени в съществуващата и тогава Наредба като тя беше обнародвана през декември 2012 г. Изискванията в нея са задължителни за производителите от 20 януари.


Крушунските водопади ще бъдат осветени за нощно наблюдение
Реализирането на европроект за 200 хиляди евро ще направи Крушунските водопади още по-атрактивна туристическа дестинация, заяви пред БТА кметът на община Летница д-р Красимир Джонев.

Проектът предвижда създаване на туристически информационен център и усъвършенстване на екопътеката, която служи за наблюдение на Крушунските водопади. Тя ще бъде достъпна и през нощта и ще бъде осветена с мощни соларни лампи.

В горната си част, където не е в добро състояние в момента, екопътеката ще бъде реновирана. По проекта ще се направи и нова сигнатура на всички забележителности в Крушуна, като идеята е броят на туристите да се увеличи двойно, уточни кметът.

През 2012 г. Крушунските водопади са били посетени от 200 000 души. 

Крушунските водопади представляват най-голямата травертинова каскада на Балканския полуостров. Тя се състои от множество бигорови пещери и стъпала под формата на водопади. Те започват от надморска височина около 130 метра и свършват до надморска височина на около 350 метра. Водата, която формира водопадите, извира от пещера, намираща се в най-високата им част.

С промяната на сезоните дебитът на водата се променя, а оттам и цветът й в зависимост от разтворения варовик. "Това е много интересен феномен, който се среща рядко", коментира кметът. В ранна пролет водата е тъмнозелена, през май става светлосиня, с напредване на летния сезон тя е кристално чиста и прозрачна, а в късна есен пак става тъмнозелена.


Министър Нона Караджова представи проекта за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води на Севлиево 
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова официално представи проекта за рехабилитация и разширение на водопроводната и канализационна мрежи на гр. Севлиево. Стойността на проекта е 18,9 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
По проект е предвидено изграждане и рехабилитация на около 15 км. канализационна и 4,5 км. водопроводна мрежи, което ще доведе до намаляване на загубите на питейна вода и ще премахне  ограничението във водоподаването. Наред с това ще се оптимизира  и работата на градската пречиствателна станция за отпадъчни води в града, вследствие на което ще се подобри опазване чистотата на река Росица, която е основният водоприемник на отпадъчните води на града.
По приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места” са договорени близо 3,95 млрд. лв. (155,56 % от средствата за сектора). От тях са изплатени  над 456,9 млн. лв. В изпълнение са 136 проекта на стойност 3,74 млрд. лв. Успешно са приключили 94 договора на стойност 128,9 млн. лв.


80% от българите живеят в лишения
Средно по 565 лв са необходимите средства, с които трябва да разполага един член на четиричленно семейство, за да може да си покрива разходите: да се храни, облича и почива, спрямо нормалните български стандарти, съобщи Виолета Иванова от Института за социални изследвания на КНСБ.
Тя представи последното изследване на института за издръжката на живота през 2012 година. Изводът, който се прави от изследването е, че повече от 80 процента от българите живеят в лишения. С до 290 лв живеят около 45 процента от домакинствата на страната, пише БГНЕС.
В София издръжката на живот е значително по-голяма, отколкото в по-малките градове. Хранителните стоки в София са с по-висок ръст, жилищните разходи са с по-голям относителен дял, но пък безработицата е на по-ниско ниво в столицата и заплатите са по-високи. Голямата част от издръжката - над 48 на сто, отива за храна, най-вече за месо и хляб. Ограничават се разходите за здраве и образование, каза още Виолета Иванова.


Екоинспектори ще обследват резервати в Кърджалийско
Две нови местности бяха обявени за защитени в Кърджалийско. Едното е в землището на село Априлци в община Кирково. Там се намира растителният вид Правансалски салеп. Обект на защита вече е и находището на Родопски лопен край крумовградското село Горно Юруци. С цел опазване биоразнообразието и устойчивото развитие други четири уникални обекта в Източните Родопи пък ще бъдат прочистени от вредни насекоми.

Дейностите са в рамките на проект на РИОСВ Хасково по ОП „Околна среда“ на ЕС. Финансирането от над 350 хил. лв. е от Европейския фонд за регионално развитие. Екоинспектори ще обследват резерватите „Вълчи дол“, “Женда“, "Боровец“ и „Чамлъка” в Кърджалийско. В най-големия - "Вълчи дол", има запазени около 600 вида висши растения, сред които най-любопитни и красиви са естествените общества на люляк, божур и триделен явор.

С част от европарите е предвидено да бъде укрепен също горският път към резервата и издигната наблюдателна кула, от която еколози, доброволци и ловци ще следят за пожари. „Вълчи дол” е единственото място в България, където могат да се видят на куп ценните видове Белоглав, Египетски и Черен лешояд.

За да запазят птиците от набези на хищни животни, природозащитниците ще оградят с мрежа площадката за подхранването на лешоядите край с. Поточница. През следващите 2,5 г. ще бъдат положени усилия и за възстановяване местообитанията на черен бор в резерватите „Женда”, „Боровец” и „Чамлъка”, където боровите гори са на повече от 100 години. След обследване на защитените територии екоинспекторите ще поставят и информационни табели.


Идва обществено обсъждане на цените за достъп за ВЕИ производители
Обществено обсъждане на общите условия за достъп до мрежата за ВЕИ производители е насрочил енергийният регулатор за тази седмица. Ще се дискутират общите условия за достъп до мрежите на дружествата ЧЕЗ и ЕВН за 25 януари 2013, пише greentech.bg.
ДКЕВР ще проведе открито заседание за разглеждане на доклад относно заявление от „ЧЕЗ Разпределение България” АД, „ЕВН България Електроразпределение” ЕАД и „Енерго-Про Мрежи”АД за одобряване на Общи условия за достъп на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници до електроразпределителната мрежа на всяко от трите дружества.
Цената за достъп на  ВЕИ производители до електро-мрежите беше въведена през септември 2012 г. Острата реакция на ВЕИ сектора бе породена от пълната липса на диалог относно този нов вид такса. Въпреки опитите на бранша да проведе разговор с регулатора, правителството отговори с мълчание: запитванията останаха без отговор, поканите за дискусия по форуми и конференции останаха неуважени. Парламентът се опита да затвърди налога чрез регламентирането му в закони, които нямат пряко отношение към енергетиката. Браншовите организации на ВЕИ сектора обаче алармираха в Европейската комисия за таксата, която може да доведе до фалит много малки ВЕИ производители. Очаква се през февруари у нас да дойде еврокомисарят Гюнтер Йотингер, за да се намеси в скандала. Надеждата на ВЕИ производителите е той да ги защити.


Идват 33 млн. евро за обновяване на градската среда в България
Схема за държавна помощ в размер на 33 млн. евро ще помогне за обновяване на градската среда в България. Парите са одобрени от Европа. Проектите текат до края на 2015 г, пише greentech.bg.
В съобщение днес Европейската комисия обяви, че одобрява – съгласно правилата на ЕС за държавната помощ – гръцка и българска схема за подпомагане на проекти за обновяване на градската среда чрез инициативата JESSICA. Комисията установи, че схемите са съобразени с правилата на ЕС за държавната помощ, с които се разрешава подкрепата за развитието на определени икономически региони, по-конкретно тъй като тези схеми са насочени към преодоляването на пазарната неефективност, засягаща проектите за обновяване на градската среда, без неоправдано да нарушават конкуренцията на единния пазар на ЕС.
JESSICA е европейска програма за подобряване на градската среда – „Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони“ (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas — JESSICA).
Десетки европейски градове са подобрили комфорта за своите граждани чрез програмата JESSICA, сред които и Лисабон.
Холдинговият фонд JESSICA за България, разполагащ с бюджет от 33 милиона евро до 31 декември 2015 г., се финансира отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства. Два фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми, гаранции и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните.
Холдинговият фонд JESSICA за Гърция, разполагащ с бюджет от 258 милиона евро до 31 декември 2015 г., се финансира отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства. Пет фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните.
Комисията счете, че двете схеми са съобразени с разпоредбите на Договора за функционирането на ЕС в частта, която разрешава държавна помощ за развитието на някои икономически региони, при условие че тази помощ не се отразява неблагоприятно на търговията между държавите членки.
Помощта е както необходима, така и пропорционална, в съответствие с т.нар. методология „Справедлива норма на възвращаемост“, с която се определя равнището на стимулите, нужно за привличането на частни инвеститори за участие в проекти за градско развитие. Всеки проект трябва също така да има бизнес план, за да се гарантира връщането на публичната инвестиция. Професионални и независими управители на фондове ще гарантират, че се вземат разумни инвестиционни решения, и ще осигуряват финансовата стабилност на фондовете въз основа на одобрена инвестиционна стратегия. Освен това частните инвеститори ще финансират дял от разходите за всеки проект от най-малко 30% в Гърция и най-малко 50% в България, като по този начин ще се създаде ефект на лоста.

Вековните високостъблени гори на България обхващат площ от над 408 000 хектара
Площта и запасите на вековните гори в България се увеличават устойчиво в последните 50 години. Това стана ясно по време на презентацията на инж. Емил Ракъджиев, главен експерт в Изпълнителна агенция по горите, по време на провелата се кръгла маса на тема "Бъдещето на вековните гори в България". Вековните високостъблени гори на България по данни, включително и 2010 г., обхващат площ от над 408 000 хектара, което представлява 11% от площта на залесената горска територия, и имат запас от 121 млн. кубични метра, което е близо 19 на сто от запаса на всички гори. По време на срещата стана ясно също, че площта на тези гори се увеличава в годините с по-големи темпове от площта на всички гори. В годините след 1980 г. средната възраст на горите в страната ни нараства трайно, като през 2010 г. тя достига до 53 години.
Инж. Ракъджиев запозна присъстващите и с водената политика в сектора както в Европа, така и в България. Той акцентира върху Плана за действие на Европейския съюз за горите, в който се отделя особено внимание на защитата и подобряването на природната среда. Целта му е да се спре загубата на биоразнообразието, в резултат на което са приети редица директиви. Относно основните документи, които се прилагат в страната ни, бяха споменати „Националната стратегия за устойчиво развитие на горския сектор 2006-2015”, „Стратегическия план за развитие 2007-2011 г.”, Закона за горите и съответните наредби към него. Бяха споменати някои от основните подходи за постигането на различни цели, сред които прилагане на лесоустройствени системи, въвеждане на ясни правила за стопанисване  чрез специални режими за управление на горите в обхвата на Натура 2000, както и разгръщане на горската сертификация. За успешното прилагане на Натура 2000 се прилагат режимите за управление за различните зони.
Важна роля са и обученията по тези норми, осъществявани от Изпълнителната агенция по горите. Някои от по-важните принципи за формиране на вековните гори в защитени територии, съгласно нормативните актове, са ограничаване прилагането на лесовъдски системи за нискостъблено и за едновъзрастно стопанисване на горите, както и запазване на дървета с хралупи, единични и групи от стари дървета. Оставянето на стари дървета и мъртва дървесина, особено в трудно достъпни технологични места, също е сред принципите, заложени във водената политика в сектора. По време на кръглата маса стана ясно също, че за 2012 г. се очаква сертифицираните държавни горски територии да достигнат площ от близо 600 000 хектара, което е около 21 % от общата площ на тези гори.
В събитието, организирано от Международната природозащитна организация WWF в България участваха експерти от Лесозащитна станция - София, Института за гората към БАН, Лесотехническия университет и неправителствени организации. Кръглата маса е част от кампанията на WWF  за защита на вековните гори в България и има за цел да постави началото на обществена дискусия относно успехите и предизвикателствата в управлението и опазването им.


Мъртвите на пръв поглед дървета всъщност кипят от живот
Наръчникът е един изключително практически насочен документ. Той цели да подпомогне служителите в горския сектор, както и всички заинтересовани от жизнеспособността на горските екосистеми в тяхната работа на терен. Фокус на изданието са методите за измерване и оценка на компонентите на мъртвата дървесина, както и изчисляването на обема на мъртва дървесина в дадена гора, пише greentech.bg.
Издаването на наръчника е обусловено от нуждата да се даде по-голяма яснота на заетите в горския сектор по темата за запазване на определени количества мъртва дървесина в горите. Този въпрос e изключително актуален през последните години, тъй като голяма част от Българските гори вече са част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Освен горите в Натура 2000, много редки и уязвими видове обитават и останалата част от българските гори и би следвало също да бъдат съхранени. Това се налага не само защото е изискване на европейските директиви, но и защото в наши дни вече битува едно по-дълбоко разбиране за жизнената връзката между всички естествени компоненти на околната среда.
Уводът на изданието е насочен и може да бъде полезен и за по-широк кръг от читатели, тъй като дава яснота за значението на мъртвата дървесина за горските екоситеми. “Хубаво е всеки да знае, че “мъртвите” на пръв поглед дървета всъщност кипят от живот. Те могат да бъдат убежище на цял един нов и непознат свят, доскоро съвсем пренебрегван и дори целенасочено унищожаван.”, сподели Нели Арабаджиева, сътрудник по проекта на Зелени Балкани.
Автори на изданието са уважаваните експерти в горския сектор Добромира Димова, Станислав Лазаров и Стела Лазарова. Освен конкретни методи за измерване на мъртвата дървесина, в изданието те разглеждат и различни практики за запазване и управление на този важен компонент от горските екосистеми.

У нас за Коледа се изсичат над 700 хил. иглолистни дървета
У нас за Коледа се изсичат над 700 хил. иглолистни дървета. Точна статистика за потреблението няма, но всяка година близо 200 хил. елхи се изхвърлят. Възстановяването на горите отнема около десет години.
Цената на една е около 150 лв. Традицията повелява да украсяваме коледни дръвчета всяка година. Макар че изкуствените елхи са по-евтини и се използват многократно, обикновено заделяме пари за истински борчета. Живите елхи са по-скъпи и се продават в специални контейнери. Те могат да се запазят и след празника. Има тънкости при украсяването на живата елха - за да оцелее, пъпките трябва да останат цели. Добре е дръвчето да не се засажда веднага след празника, а през пролетта. След това се полива обилно в топлите дни, отбелязва агенция КРОСС.
Растенията, които се режат от гората, са по-евтини и не могат да се запазят. По пазарите рязани елхи още няма. От държавната агенция по горите обаче имат готовност да проверяват търговците в цялата страна. През миналата година инспекторите са конфискували 900 незаконно отрязани дръвчета. Глобени са 300 души. Санкцията е от 50 до три хил. лв.


България застава зад позицията на ЕС пред конференцията за климата в Доха
Българското правителството одобри проекта на изменение на Анекс Б от Протокола от Киото като основа за водене на преговори и упълномощи министъра на околната среда и водите да проведе преговорите по време на 18-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която се провежда град Доха (Катар) в периода между 26 октомври и 7 декември.
По време на конференцията министрите ще участват в политически дискусии в търсене на компромиси за решения и напредък по основните въпроси по бъдещото глобално споразумение за справяне с последствията и предотвратяване на изменението на климата. Една от основните тези за обсъждане е свързана с амбициозни ангажименти от всички развити икономики за намаляване на емисиите. Това е нужно, за да се гарантира ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Обособените до момента три варианта за изменение на Протокола от Киото предвиждат ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове с различен размер на количествено ограничаване.
За да придобият правна сила поетите от държавите ангажименти за втория период на задължения по Протокола от Киото, е необходимо изменение на Анекс Б от Протокола, където в табличен вид са представени количествените задължения на страните за ограничаване на емисиите.
Позицията на България, както и тази на ЕС, е че държавите-членки ще поемат такива количествени задължения, каквито са приети в законодателния пакет „Климат-Енергетика”. Страната ни ще отстоява позицията си за запазване на 1988 г. като година, спрямо която да бъдат изчислени количествените задължения за намаляване на емисиите (базова година) – предимство, предоставено на България с Протокола от Киото в качеството й на страна с икономика в преход.
Според запознати, позицията на България, която стои зад решенията на Европа, изразява липсата на собствена позиция и на воля за постигане на по-голям напредък в опазването на природата.


WWF стартира кампания за спасяване на вековните гори в България
Международната природозащитна организация WWF стартира кампания за опазване на вековните гори в България. През следващата година инициативата предвижда серия от активности, които имат за цел да поставят началото на обществена дискусия относно успехите и предизвикателствата в управлението и опазването на вековните гори.

Кампанията стартира с кръгла маса на тема "Бъдещето на вековните гори в България", която ще се състои на 04 декември 2012 г., вторник от 09:00 ч. в столичния хотел "Шератон", зала Рила.

Кампанията за спасяване на вековните гори в България ще включва установяване и картиране на оцелелите вековни гори у нас, инициативата "Осинови гора" за осигуряване на финансова компенсация на частни собственици, които не желаят да изсичат вековните си гори, редица законодателни и образователни дейности.


Кои гори са вековни?

Същинските вековни гори са онези, които са се развивали над сто години без човешка намеса. В България такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа. Вековните гори са последните запазени кътчета дива природа, където могат да се наблюдават всички фази от развитието на естествените гори: зараждането на младата гора, борбата за оцеляване на зрелите дървета и бавното отмиране на най-старите от тях.


Значението на вековните гори

Старите, нестопанисвани гори съхраняват изключително богато биологично разнообразие - те са дом на над 50 % от горските видове. Този факт се дължи на характерните за тези гори микроместообитания, свързани с разнообразната структура на дървостоя, големия обем на мъртвите и стари дървета и процесите, свързани с тяхното развитие. Ето защо, опазването на редки и ценни местообитания може да се постигне както с природосъобразно стопанисване на горите, така и с отделяне на определени участъци извън стопанско ползване.Заплахи за вековните гори в България

Въпреки общопризнатото консервационно значение на вековните гори, докато горската площ в Европа и България се увеличава, старите, нестопанисвани гори извън строго защитените територии са заплашени от интензивно изсичане. У нас вековните гори извън резерватите и националните паркове представляват само 2 % от всички български гори. Половината от тях са в процес на изсичане или са предвидени за изсичане и превръщане в стопанисвани през следващото десетилетие. Увеличаващата се заплаха за вековните гори произтича и от нарастващия размер на държавните инвестиции в изграждането на нови горски пътища с цел "усвояването" на стари, нестопанисвани гори в недостъпните високопланински басейни.


Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух през ноември
Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух през ноември. Това показват замерванията за качеството на атмосферния въздух, извършвани от автоматичните станции на Изпълнителната агенция по околна среда. От началото на ноември са регистрирани общо 15 замърсявания на въздуха с фини прахови частици.
Най-мръсен е бил въздуха над родопския град през първата седмица на предходния месец, както и последната му десетдневка. Единични случай са констатирани и през октомври. Най-сериозно замърсяване е отчетено на 1 ноември, когато праха над Смолян е бил близо 3 пъти над нормите. През останалите дни с мръсен въздух показателите са между 1,3 и 2 пъти над нормите. Основната причина за регистрираните отклонения е отоплението на твърдо гориво. Заради кризата около 90% от смолянчани се отопляват на дърва и въглища, а всяка 5 къща вече е с локално парно, което освен по-добро отопление, отделя и много повече вредни емисии.
В същото време градът се намира в труднопроветлива котловина и по този начин димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа за повече време над областния град. Измервателната станция пък се намира на най-оживеното кръстовище в кв. Райково, където потокът от автомобили е най-сериозен, отбелязва агенция КРОСС.
В последните 5 години замърсяването на въздуха в Смолян с фини прахови частици е сериозен проблем. Единственият начин за справяне с него е като поне 50% от домовете и предприятията преминат на отопление с газ или ток. И докато газта все още не е слязла от Пампорово, то постоянно покачващата се цена на тука трудно би принудила смолянчани да зарежат печките. Въпреки поскъпването на дървата с над 50% тази година, те си остават предпочитан източник на топлина през зимата. Освен това, дървата пестят средства и за готвене.

 

Депутатите забраниха отстрела на кафяви мечки
Забранява се отстрелът на кафяви мечки. Това предвиждат промените в закона за лова и опазване на дивеча, които бяха приети на първо четене в парламента.
 Вносител на законопроекта е Министерският съвет, а в мотивите е записано, че промените се предлагат в изпълнение на задълженията, произтичащи от Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна. Като изключение от тази забрана се дава възможност на министъра на земеделието и храните да издава разрешителни за отстрел на мечки в случаите, регламентирани в разпоредбите на чл. 48 от Закона за биологичното разнообразие – в интерес на общественото здраве и безопасност и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и т. н.
 През 2010 г. законът беше променен и беше определена квота за отстрелване на 3% от популацията от мечки в България. Това обаче срещна критики на природозащитници и започна наказателна процедура от Европейската комисия.
 От "Атака" и БСП възразиха срещу премахване на квотата, заради увеличената популация на кафявата мечка в Родопите и опасността за хората.