Екология

ЕК започна онлайн допитване до гражданите на ЕС с интерес към биопроизводството
Европейската комисия стартира онлайн допитване, насочено към всички европейски граждани, които се интересуват от биологичното производство. Консултациите ще отразяват новата регулаторна рамка, предвидена в доклада на Комисията през май 2012 г.. Европейските правила за производство на биологични продукти обхващат цялата производствена верига, от фермата до масата.
Производителите, които спазват тези правила, имат право да етикетират своите продукти с „Биологичен” върху опаковката и да поставят логото на Европейския съюз със зеления лист. Комисията вече е изслушала становищата на заинтересованите страни в сектора на биологичното производство, за да идентифицира бъдещи проблеми, а понастоящем се обръща към гражданите.
В консултациите ще се разглеждат възможностите за опростяване на правилата, водещи до настоящата схема при запазване на високите стандарти, както и въпросите за управлението и международната търговия. Дачиан Чолош, Европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони, заяви: „Днес управлението на ресурсите и устойчивото земеделско производство придобиват все по-голяма политически важност и потребителите следят отблизо как се произвежда храната им. Това е добър момент, за да подчертаем нашата ангажираност към най-високите стандарти за биологично производство и да преразгледаме правилата за биологичното производство. Това е необходимо с цел да се види как да се създадат най-добрите условия за насърчаване на биологичното производство в Европа. Общественото допитване е една чудесна възможност за гражданите на ЕС да участват в подготовката на бъдещото европейско биологичното земеделие.”
Допитването ще се провежда до 15 април 2013 г., анкетата може да бъде намерена на адрес: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch.
В края на 2013 г., след като внимателно бъдат разгледани всички аспекти, Европейската комисия ще разработи предложение за нова политическа и правна основа на биологичното земеделие в Европа.


Япония планира да изгради 143 вятърни турбини в офшорни зони, които да произвеждат 1 гигават енергия
Малко преди ядрената катастрофа във Фукушима-Дайичи японското правителство бе решило да изгради най-голямата в света офшорна вятърна ферма.
Земетресение с магнитуд 9 и последвало го цунами удариха източното крайбрежие на Япония през март 2011 г., унищожавайки атомната електроцентрала, която лежеше на брега на окръг Футаба от японската префектура Фукушима. В резултат на срива веднага се разпространи радиоактивност в градовете Окума и Футаба и околните райони.
Заради бедствието японското правителство започна да оттегля подкрепата си за ядрената енергия, захранваща голяма част от страната, и фокусира усилията си в разработването на повече източници на възобновяема енергия като вятърната, геотермалната и слънчевата, пише greentech.bg.
Страната планира да изгради 143 вятърни турбини в офшорни зони, които да произвеждат 1 гигават енергия. Това ще се равнява на около 21% от общата енергия, произвеждана от вече несъществуващата атомната електроцентрала във Фукушима.
Вместо всяка отделна турбина да бъде закотвени на дъното на океана, авторите на концепцията планират да разположат турбините върху стоманени рамки, които да бъдат закрепени към континенталния шелф – като голям закотвен сал. Баласт ще поддържа турбините изправени. Всяка 2-ра мегаватова турбина ще е висока около 200 метра.
Ръководителят на проекта Такеши Ишихара от Токийския университет заяви пред списание New Scientist, че вятърният парк ще бъде проектиран предвид големите земетресения и цунами, типични за страната. Вятърните паркове всъщност имат добро поведение, когато става въпрос за цунами – вятърната ферма „Камису“ оцеля при мощното земетресение и то сравнително невредима.
Голяма част от преносната инфраструктура, необходима за доставката на електроенергията до клиентите, вече е изградена, защото там беше атомната централа. Ще трябва да се положи подводен кабел за офшорната вятърна енергия до електрическите линии на сушата. Проектът трябва да бъде завършен до 2020 г.
Най-големият препъни камък се очертава финансирането на проекта – не е ясно откъде ще се вземат всички пари, нужни, за да бъде изграден вятърният парк. Въпреки това вече има планове за голям соларен парк в префектурата, тъй като страната е планирала 16,3 млрд. долара за проекти за възобновяема енергия само за 2012 г., според “Файненшъл таймс”.


Masdar планира заводи за обезсоляване на вода, захранвани с ВЕИ
Гигантът във високите технологии Masdar от Обединените арабски емирства (ОАЕ) даде ход на мащабен проект за разработване на инсталации за обезсоляване на морската вода, захранвани изцяло от възобновяеми източници, пише greentech.bg.
Държавната фирма от Абу Даби ще се насочи към три места за изграждане на пилотни инсталации на технологията през следващите три и половина години. Дългосрочната цел е да се въведе в експлоатация завод за обезсоляване в търговски мащаб в срок до 2020 г.
Инсталациите за обезсоляване са енергоемки, но критични за страни като ОАЕ
В момента този регион произвежда почти 50 на сто от обезсолена вода в света, но процесът е скъп и енергоемък и бива критикуван от екологични групи, че да допринася за емисиите на парникови газове. В ОАЕ обезсоляването на морска вода изисква около 10 пъти повече енергия, отколкото обработката на повърхностните пресни вода, а Masdar твърди, че разходите се очаква да се увеличат с 300% през следващите години.
Обединявайки технологиите за възобновяема енергия с енергийно ефективни техники за обезсоляване, компанията има за цел да намали използването на конвенционални горива и да намали въглеродните емисии от процеса.
Д-р Султан Ахмед Ал Джабер, главен изпълнителен директор на Masdar, казва, че технологията е от решаващо значение за осигуряването на устойчив и сигурен източник на вода за нарастващото население на ОАЕ и за бързо разрастващата се икономика там. „Технологиите за обезсоляване и тези за възобновяема енергия ни дават възможност да се възползваме от изобилните ни ресурси, като слънчевата енергия, като решение за подобряване на водната сигурност. Тази програма е критичната първа стъпка за определяне на жизнеспособни технологии, които да донесат водна сигурност за бъдещите поколения.“
Компанията планира да работи с дружествата за комунални услуги я Абу Даби и със заинтересованите страни, за да развива технологията.


Трикомпонентна слънчева клетка постига над 50% ефективност
Сегашният световен рекорд за ефективност на трикомпонентна слънчева клетка е 44%, но сътрудничеството между американската Naval Research Laboratory, лондонския Imperial College и частната корпорация MicroLink Devices Inc. е довело до създаването на фотоволтаична клетка, която може да се счупи 50-процентовата бариера за ефективност на преобразуване при концентрирано слънчево осветяване, пише greentech.bg.
В момента най-добрите примери за „традиционните“ силициеви соларни клетки постигат около 25% ефективност, докато многокомпонентните клетки постигат повече от 40%. Многокомпонентните слънчеви клетки съдържат няколко слоя от полупроводников материал, наложени един върху друг, като целта на всеки от тях е да поеме различна дължина на вълната на светлината. По този начин се повишава тяхната ефективност. Горните пластове абсорбират светлината с къса дължина на вълната, докато голяма дължина на вълната се поема от слоевете по-долу.
Ключът към новата многслойна клетка дизайн е идентифициран като нещо, което се нарича „InAlAsSb кватернерни сплави“ при които материалът, улавящ късите вълни, може да се „отглежда“ върху субстрат от индиев фосфид (INP). Използвани в многсойната архитектура на учените, сплавите могат да постигнат максимално директно поглъщане при 1,8 електронволта, което е повече от другите често използваните материали, „отгледани“ върху същия субстрат, които имат максимум от 1,4 електронволта.
„Това изследване доведе до проектирането на иновативна, реално постижима многслойна слънчева клетка с потенциал да надмине 50-процентовата бариера за ефективност на преобразуване на концентрирано осветление”, казва Робърт Уолтърс, учен от NRL.
Екипът от учени ще продължи да разработва технологията през следващите три години с финансиране от американското министерство на енергетиката.


Фотоволтаичните покриви се развиват най-безпроблемно в Белгия, Германия и Гърция
Процесът на разработване на малки битови фотоволтаични системи – фотоволтаични покриви – е найбезпроблемен в Белгия, Германия и Гърция измежду повечето европейски страни, пише greentech.bg. Обратно, най-затруднен и времеемък е този процес в Испания и Швеция. В България процедурите са добри. Това са части от изводите от нов анализ на фотоволтаичния сектор, озаглавен „Колко „интелигентни“ са правно-административните рамки и процедурите за присъединяване към мрежата във Вашата страна?“
Анализът е част от европейския проект PVGRID, който включва 16 европейски страни, включително и България. Преди броени дни консорциумът PVGRID публикува цялостна актуализация на базата данни, достъпна онлайн, която съдържа подробна информация за процесите на проектно развитие на фотоволтаични (ФВ) обекти в 16-те страни участнички в проекта. Сега базата данни оценя всяка страна според това колко “интелигентен” е процесът, през който трябва да преминат разработчиците на фотоволтаични проекти, за да получат последното административно разрешение за проекта и да се присъединят към мрежата.
Данните също така показват, че в много страни процесът на разработване става все по-сложен за системи за комерсиални и индустриални сегменти. Според продължителността на проекта, базата данни позволява да се сравняват страните, въз основа на други показатели, като време за изчакване, тежест на пазарните бариери и правно-административните изисквания за труд.
PVGRID е двугодишен проект, който се финансира по програмата на Европейската комисия “Интелигентна енергия Европа“ и ще продължи до октомври 2014. Целта на PVGRID е да допринесе за преодоляване на регулаторните и нормативни предизвикателства, свързани с интеграцията на големите дялове електроенергия от фотоволтаични инсталации в разпределителната система в цяла Европа. В проекта участват партньорски организации от Атина, Берлин, Братислава, Брюксел, Хага, Лисабон, Мадрид, Париж, Прага, Рим, София, Стокхолм, Виена, Варшава.
PV GRID следва проекта PV LEGAL, който бе завършен през февруари 2012. PV LEGAL, водещ проект на програма Интелигентна енергия, който успя в премахването на много административни тежести за фотоволтаични инсталации в Европа. PVGRID, създадена от същия проектен консорциум, се основава на съдействието на PV LEGAL, за да се съсредоточи върху премахването на бариери, свързани с мрежата, които са се появили в резултат на бързото внедряване на фотоволтичната технология в Европа. След като PV LEGAL доведе до създаването на интерактивна публична база данни, която помага да се направи оценка на напредъка в премахването на правните и административни бариери пред развитието на фотоволтаиката, сега PVGRID базата данни е значително подобрена, опростена и графично преработена, за да бъде по-лесна за употреба. Проектът позволява на всеки потребител да разгледа продължителността и относителните разходи, свързани с тези процеси, съобразно най-новата практика от сферата.


Брюксел обяви 2013 г. за година на въздуха
Европейската комисия обяви 2013 г. за година на въздуха и ще представи нова стратегия с предложения за подобряване на качеството на въздуха в Европа, предаде "Франс прес".

ЕС опитва да се да се справи със замърсяването на въздуха от 1970 г. Стъпки като контролирането на емисиите на вредни вещества в атмосферата и подобрението на качеството на горивата са допринесли за напредък по въпроса, но проблемът остава, коментира агенцията.

Брюксел и офисът на Световната здравна организация за Европа ще направят преглед на последните научни разкрития за основните замърсители на въздуха и ще представят откритията си на събитие по въпроса. 

Европейската комисия освен това пита гражданите на ЕС какво биха направили, за да подобрят качеството на въздуха в Европа. За да събере мнения и идеи Брюксел ще проведе публична консултация до 4 март 2013 г.


Бъдещето на полярната мечка е несигурно заради ускореното затопляне на Арктика
Бъдещето на полярната мечка е „най-малкото несигурно” заради „ускореното затопляне на Арктика”, предупреди в четвъртък канадският клон на световната екологична организация WWF.

Изменението на климата е „разбира се, основна заплаха за мечката, чието оцеляване е неразделно от съществуването на леда”, каза Джеф Йорк, експерт по опазване на видовете във WWF. Според него 2013 г. ще бъде „решаваща”.

Организацията обяви 2013-та за Международна година на полярната мечка, отбелязвайки 40-годишнината на Споразумението за опазване на полярните мечки, подписано от петте страни, на чиято територия живеят белите бозайници, припомня АФП.

През последните четири десетилетия тези страни, наред с други, финансират научни изследвания за установяване на най-уязвимите популации на мечката. Другите страни, подписали споразумението освен Канада, са Дания, САЩ, Норвегия и Русия, допълва БГНЕС.

WWF отбелязва, че са създадени и защитени местообитания, но поиска удвояване на усилията за спасяване на северната природа. В Канада живеят около 60% (20 000-25 000) от полярните мечки в света. През 2011 г.  канадското правителство добави големите бели месоядни бозайници в списъка на уязвимите или застрашени видове. Според официалното определение, ситуацията е „притеснителна”.

Затоплянето на Арктика, като част от глобалните климатични изменения, е сравнително по-голямо, отколкото на южните полярни области, където живеят пингвините.
За първи път от 10 години насам нивото на Мъртво море се е покачило
За първи път от 10 години насам нивото на Мъртво море се е покачило с няколко сантиметра, съобщи ДПА, позовавайки се на израелски медии.
Силните дъждове този месец са довели до покачване на нивото на водния басейн с 10 сантиметра спрямо измерванията от предишния месец. Мъртво море - най-ниската точка на земята - се захранва от река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, много от които придойдоха след януарските бури.
Във вторник Световната банка представи доклад за изпълнимостта на проект за строежа на канал, който да свързва Червено море с Мъртво море. Идеята за свързването на двете морета съществува повече от век. Проектът обаче стана спешен, когато беше установено, че брегът на Мъртво море се отдръпва със скорост повече от метър годишно.
Природозащитни групи се възмутиха от доклада и предупредиха за опасност нетипични водорасли и минерали да променят цвета на Мъртво море или подпочвени източници на прясна вода да бъдат замърсени с морска.
Пътят на водата към Мъртво море може да мине през Йордания. Проектът би струвал около 10 милиарда долара, като годишно по него ще преминават 2 милиарда кубични метра вода. Изпълнението му може да започне най-рано след 10 години.

Нант стана европейска зелена столица 2013
На церемония в Брюксел снощи френският град Нант, шестият по големина град на Франция, грабна титлата Европейска зелена столица на годината за 2013. Нант пое лидерската корона от Витория-Гастейс в Испания, пише GreenTech.bg.
Нант бе удостоен със званието Европейска зелена столица 2013 след интензивна конкуренция с градове от цяла Европа през 2010 г.
„Поздравявам Нант за титлата Европейска зелена столица 2013 – титла, която носи със себе си и голяма отговорност, – каза еврокомисарят по околната среда Янез Поточник. – Наградата отличава най-добрите практики в опазването на околната среда, включително в областта на местния принос за устойчив транспорт и устойчиво използването на земята, зелените градски зони, потреблението на вода, както и борбата срещу глобалното изменение на климата“.
Нант има много „зелени“ качества, който му помогнаха да спечели титлата. Например:

  • Всеки човек в Нант живее в рамките на 300 метра от зелени площи
  • Налице са по 57 кв. м.  зелени площи на човек
  • Има 100 000 дървета в града
  • 15% от жителите използват обществения транспорт ежедневно
  • Нант има амбициозен план за действия за намаляване на емисиите на CO2 с 30% на глава от населението до 2020 г. в сравнение с нивата от 2003 г.
  • 60% от земята в Нант е селскостопанска или зелена площ
  • В града има четири зони от мрежата Натура 2000 и 33 природни зони за опазване на цветя, фауна или друг вид екология

Нант се гордее и със своята пътуваща изложба, наречена A?roflorale II. Изложбата, която ще обиколи европейските градове през 2013 г., представлява шоу, наречено „растителна експедиция“, която ще разкрие приноса на Нант за най-добрите практики в опазването на околната среда и ще повиши осведомеността за Европейската награда за зелена столица посредством биологични експерименти и открития.
Нант също така има богат календар от събития, чрез които да сподели своя опит със света и да отпразнува постиженията на града. Календарът включва 5-тия световен форум по правата на човека, озаглавен “Устойчиво развитие / правата на човека: обща борба?” (май 2013 г.); десетата глобална конференция Ecocity (септември 2013 г.) и на третата среща на страните, подписали пакта от Мексико.


ВЕИ и енергийна ефективност са двете опори на енергийния преход в Германия
Прекратяване на производството на енергия от ядрени мощности до 2022 година и спазване на европейските изисквания за намаляване на емисиите от парникови газове с 80% – това са двете основни цели в енергийната концепция на Германия. Реализацията им се основава на два стратегически стълба: развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници и на подобряване на енергийната ефективност. Пътят към реализиране на тези цели минава през енергийния преход „отдолу-нагоре” – активно участие на регионалните, местните структури и гражданите в подкрепа на националните цели.
Това споделиха проф. Манфред Фишедик, пратеник на Федералното правителство на Германия, заедно с посланика Н.Пр. Матиас Хьопфнер, които проведоха пресконференция относно енергийния преход на Германия. Целта на инициативата е да информира страните и да провокира дискусии относно причините, целите, актуалното състояние и предизвикателствата при отказването на Германия от ядрени енергийни източници.
Процентът на ВЕИ в крайното потребление на енергия в Германия е бил 5% преди 5 години (най-вече от водни централи), а днес този дял е 20%, което се дължи най-вече на насърчителните нормативни мерки, които са осигурили надеждност за инвестиции в сектора. Годишно около 25 млрд. евро се инвестират във ВЕИ в Германия. В дългосрочен план ВЕИ са по-евтини от изкопаемите горива, защото „дори да се покачва цената на енергията, не се покачва сметката за ток за крайните потребители, ако инвестициите се комбинират с енергийно-ефективни мерки”, каза Фишедик.
Днес в глобален мащаб около 1300 млрд. евро се инвестират в енергийно осигуряване. До 2050 година се очаква тази сума да се утрои, а най-голям дял в от тези инвестиции да бъдат насочени към разпространение на ВЕИ технологиите и енергийна ефективност. Фишедик представи формулата „местна технологична инфраструктура плюс стабилни рамкови условия водят до постигане на евтина енергия”.
Проф. Фишедик е провел срещи с представители на властта в лицето на народни представители и зам.-министър Евгения Харитонова. Той е представил становище, че инвестиционна сигурност се постига със стабилна политика и рамкови условия, което включва и спазване на условията по дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ВЕИ (напр. непроменливи 20-годишни договори за изкупуване на енергия от фотоволтаични инсталации). Честите промени в регулациите водят до несигурност за инвестициите. В Германия системата се променя единствено в дългосрочен аспект, за да могат ангажираните страни да се адаптират, което е основа за постигане на доверие между тях.
Нормално е ВЕИ да са по-скъпи в момента поради новите технологии, казва Фишедик, но цената им е поевтиняла 15 пъти за последните 10 години и пада наполовина само през последните 2 години. Разходите в тези области ще намаляват значително в бъдеще, а разходите за изкопаеми горива само ще растат. Статистика за развитието на ВЕИ сектора от последните години доказва това твърдение с ясни факти. По отношение на ядрената енергетика – инвестициите в ядрени мощности се оказват много по-големи при реализацията им, отколкото заложеното в етапа на планиране. Пример от Франция показва покачване на цената с 50% при реализация на нови атомни мощности, а във Финландия – цели два пъти повишение в сравнение с проектния етап.
Професорът акцентира, че „в средносрочен план днешните инвестиции ще се възвръщат утре”, както и че „ако инвестираме навреме в енергийна инфраструктура, ще избегнем непредвидени разходи в бъдеще”. Според него, че опитът показва, че е по-добре поетапно да се обръщаме към предизвикателствата при преминаване към 100% ВЕИ, а не това да се случва в последния момент”. Фишедик наблегна на нуждата да се стимулират местни технологични предприятия, а не да се внасят изкопаеми горива, както в момента.

 

EК представи програма за действие в областта на околната среда
Днес Европейската комисия представи предложение за програма за действие за околната среда (ПДОС), която да направлява политиката на ЕС в областта на околната среда до 2020 г. Комисията прави предложения, насочени към опазване на природата, стимулиране на устойчив растеж, създаване на нови работни места и очертаване на пътя на Европа към благосъстояние и здраве в рамките на ограниченията на планетата Предложенията идват скоро след отправените препоръки на Комисията за растеж в краткосрочен план, които подчертават необходимостта да се осигури не само растеж днес, но също така и в бъдеще, съобщава Рапид.
Отговорността за постигане на целите на програмата се споделя от ЕС и неговите държави членки. Конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети, включват постепенно премахване на вредните за околната среда субсидии, преминаване от данъчно облагане на труда към данъчно облагане на замърсяването, изготвяне на споразумения за партньорство между държавите членки и Комисията относно изпълнението на законодателството на ЕС в областта на околната среда, както и разработване на система за проследяване на разходите, свързани с околната среда в бюджета на ЕС.
Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Новата програма за действие очертава пътя, който трябва да поеме Европа, за да се превърне в място, където хората живеят в безопасна и здравословна околна среда, където икономическият напредък се основава на устойчива, екологосъобразна икономика и където е постигната екологична устойчивост."
Европейският комисар за действията в областта на климата Кони Хедегор заяви: „Не можем да чакаме да излезем от икономическата криза и едва тогава да вземем мерки за преодоляване на кризите, свързани с ресурсите, околната среда и климата. Ние трябва да разгледаме всички тези въпроси едновременно и следователно да включим проблемите, свързани с климата и околната среда във всички наши политики. Тази стратегия предоставя на предприятията и на политиците дългосрочна позиция, която ни е особено необходима за извършване на прехода към устойчиво нисковъглеродно общество в Европа."
Програма за действие
В програмата за действие Комисията определя девет приоритетни цели, включително:
• Опазване на природата и укрепване на екологичната устойчивост
• Засилване на устойчивия растеж, свързан с ниски емисии на въглерод и ефективно използване на ресурсите, и
• Ефективно преодоляване на заплахите за здравето, свързани с околната среда.
С Програмата се определя рамка, която да подпомогне осъществяването на тези цели чрез, наред с другото, по-добро прилагане на екологичното право на ЕС, използване на последните достижения на науката, осигуряване на необходимите инвестиции в подкрепа на околната среда и политика в областта на изменението на климата, както и подобряване на начина, по който екологичните съображения и изисквания са отразени в други политики.
Програмата има за цел и да даде тласък на усилията в помощ на по-добрата устойчивост на развитието на европейските градове и да подобри способността на ЕС да отговаря на регионалните и глобалните предизвикателства в областта на околната среда и климата.
Предложението на Комисията ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. След като бъде съгласувана, новата програма ще бъде отразена в правото на ЕС.


ЕК отличи иновационни решения за управление на водите
Европейската комисия обяви тазгодишните носители на наградите на Схемата за управление по околна среда и одит (EMAS). Шестте организации победители показват отлични резултати за екологосъобразност и за опазване на околната среда, а също така при прилагането на иновативни решения за подобрение на управлението на водите. Отличията бяха връчени снощи на церемония в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: "Водата е скъпоценен ресурс и заслужава по-отговорно отношение. Затова с голямо удоволствие бих искал да поздравя всички носители на отличието EMAS в областта на управлението на водите в рамките на техните организации за впечатляващите резултати. С тези отличия Европейската комисия признава техните отлични екологични показатели в тази област. Продължавайте в този дух!".

Тазгодишните победители, отличени измежду 27 кандидатури, са: Abwasserverband Anzbach Laabental (Австрия), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Германия), Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Германия), Lafarge Cement (Обединеното кралство), Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Италия) и Bristol City Council (Обединеното кралство).Победители от частния сектор и техните постижения

Микроорганизации: Abwasserverband Anzbach Laabental (Австрия) е асоциация с новаторско мислене в областта на канализационните дейности и е създадена през 1972 г. Общините членки на асоциацията почистват своите канализации по екологичен начин и популяризират сред обществеността екологичното депониране на отпадъци. Те регистрират всички замърсители, които не са домакинства, за да се избегне опасното замърсяване на водите, а членовете на асоциацията си сътрудничат единствено със сертифицирани доставчици, които са предмет на ежегодна оценка.

Малки организации: Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Германия) управлява къмпинга Wulfenerhals и ваканционен парк на острова Fehmarn в Балтийско море. Те са въвели интегрирана система на водния цикъл и са изградили съоръжение за биологично пречистване, която позволява повторната употреба на рециклирани отпадъчни води за напояване на тревните площи. Също така те са инсталирали в душовете приспособления за икономия на вода и използват само биологични разтвори за почистване и миене.

Средноголеми организации: Neumarkter Lammsbräu Gebr. Ehrnsperger e. K. (Германия) е пивоварна, която произвежда органични марки бира и безалкохолни напитки. Дружеството също така пести вода като използва дъждовни и рециклирани води. Neumarkter Lammsbräu обучава служителите си да правят икономии на вода и осигурява отговорното използване на водата от кладенците на компанията. Тъй като използват само екологични суровини, никакви пестициди не попадат в отпадъчните им води.

Големи организации: Lafarge Cement (Обединеното кралство), най-големият производител на цимент в Обединеното кралство поръча независимо изследване на водните нужди в производствения процес и отражението на техните продукти по отношение на разходването на вода през целия им жизнен цикъл. Това доведе до по-ефективно използване на водата при производството на цимент: 1,22m3 вода за тон цимент PCE (Portland Cement Equivalent) през 2010 г., но едва 0,142m3 вода за тон PCE през 2011 г. При разработването на нови видове цимент Lafarge Cement вече взема под внимание и водата, която ще използва крайният потребител.Победители от публичния сектор и техните постижения

Малки организации: Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Тоскана, Италия) изисква използването на технологии за икономия на вода във всички новостроящи се сгради. Въведени са и селскостопански планове за подобрения, за намаляване на ерозията и водния отток. Общинският съвет вече отчита фактори, свързани с управлението на водите при вземането на решения за капиталови инвестиции, обществени поръчки и други дейности и организира обучения по теми, свързани с околната среда за сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

Големи организации: Bristol City Council (Обединеното кралство) внедрява и насърчава схемите за водна ефективност, в това число събирането на дъждовни води, екологично устойчивата градска канализация и намаленото потребление на вода при обслужването на парковете на Бристол, намалявайки по този начин консумацията на вода с 11% от 2009—2010 г. насам. Стратегията за бъдещото развитие на града съдържа ключови политики за пестене на водата. Качеството на повърхностните води на реките в целия град също се подобрява чрез местни инициативи.