Еко живот

Бургас е „Най-добрият град за живеене в България” за 2012-а

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Ловеч и Кочериново са най-зелените градове на България за 2012-та година. Това сочат резултатите от годишна класация за качеството на живот в българските градове, представени на официална церемония за връчване на призове в отделните категории на класацията.
Сред присъстващите на събитието бяха президентът Росен Плевнелиев, министъра на културата Владимир Пенев, вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, заместник-министъра на околната среда и водите  Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов.
Основната награда за „Най-добър град за живеене в България” за 2012 година, бе спечелена от град Бургас. Морският град получава приза за втори път, като първия беше през 2010 г.
Тази класацията се провежда за шеста поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радиои в. „24 часа”. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 29 критерия.
От миналата година МОСВ се включи като партньор в класацията на двете медии с номинации за приз „Зелена България“ за най-зелен град в страната. Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините са основният критерий при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град”. Инициативата за най-зелен град се провежда в рамките на националната кампания „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма «Околна среда».
В класацията за 2012-та бяха връчени две зелени награди – за „зелен” град и за „малък зелен град”. Първата бе спечелена от Ловеч, а втората от Кочериново. Кметът на Кочериново Иван Минков получи отличието си лично от заместник-министъра на околната среда и водите  Малина Крумова
В останалите категории бяха отличени следните градове – София за град с устойчиво инфраструктурно развитие, Пловдив за „Арт град” и Трявна за „Красив град”.

Силистра
, Видин и Търговище са градовете, получили най-малко точки по 29-те критерии. Репортерите на двете медии събираха в продължение на месеци актуална информация за качеството на живот в 27-те града.
Астрономическата пролет дойде
В сряда, в13,02 ч. българско време, в Северното полукълбо започна Астрономическата пролет. Началото и съвпада с деня на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.
Астрономическата пролет настъпва, когато Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.
Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20, 21 или 22 март за Северното полукълбо.
Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.
Съвсем скоро, в последната събота срещу неделя на месеца, 31 март, в 3 ч. през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.
Очакваният малко по-топъл месец май едва ли ще обърне нещата до степен, че тази пролет да я усетим по-топла от миналогодишната, заяви в интервю за БТА Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Синоптикът прогнозира, че месец март ще завърши сравнително хладен.
"Април обикновено е по-сух месец и тази година очакваме да е около нормата, както за температурите, така и за валежите.
За Европа, като цяло се очаква април да е по-хладен от миналата година, но за Балканите няма изразена такава тенденция. Все още очакваме месец май да е сравнително топъл, но знаете, че пролетта е преходен сезон и "непостоянството" на времето е характерна за него", подчертава той.
На въпрос обичайни ли са за тези месеци у нас ураганните ветрове от последните дни, които причиниха щети в различни области на страната, Спиридонов отговаря, че за пролетта са характерни силните ветрове.
"Тогава времето се "настройва" към топлата си част и това става чрез пренастройване на циркулацията. Това без ветрове не става", казва синоптикът.
Все пак, говорейки за климатичните промени, има тенденция към увеличаване на всички екстремни стойности - включително и за много по-силни ветрове, коментира Спиридонов.

 

Benetton премахва токсините от производството на облекла
„United Colors of Benetton“ е най-новата от известните марки облекла, която обеща да елиминира токсичните материали от своята верига за доставки. Фирмата се съгласи да даде старт на този процес през 2013 година, каото ежегодно се отчита за наличието и намаляването на работата с опасни химикали, пише greentech.bg.
Benetton Group, която притежава марките Sisley и Playlife, обяви миналата седмица, че ще елиминира използванетон а опасни химикали в цялата сглобалната верига за доставки до 2020 г.
Италианската модна къща ще се присъедини към програмата „Detox“ на еколозите от “Грийнпийс”, която вече включва ред други популярни и предпочитани марки като Nike, Adidas, H&M и Zara.
“Грийнпийс” отдавна зове производителите на модни дрехи за “детоксикация” на техните вериги за доставки. Това започна с един от доклад през 2011 г., който разкри, че китайските текстилни фабрики пускат опасни и устойчиви химични вещества, които имат свойството да влияят на хормоните. „Целта за 2020 г. изисква колективни действия на цялата промишленост, както и ангажираността на регулаторните органи и други заинтересовани страни“, се казва в изявление на групата.
„Benetton Group ще работи с други компании в сектора на облеклата и с други марки, които продаваме, както и с доставчиците на материали, с химическата промишленост, неправителствените организации и други заинтересовани страни за постигане на тази цел.”
Сега фирмата планира да публикува списък на забранените вещества през април, а сплед това да изготвя доклади, които да разкриват данни за изхвърлянето на опасни химикали от всички 30 съоръжения на веригата за доставки.
Освен това компанията е поела ангажимент за премахване на токсичните алкилфенол-етоксилати (APEO) и напълно флуорирани въглеводороди (PFC).
Киара Кампионе от „Грийнпийс“ казва, че вече 13 марки са се присъединили към кампанията за “детоксикация” и призова другите компании за облекла да се включат.


Зеленчуците и плодовете правят хората по-оптимистични
Хората, които ядат много плодове, зеленчуци и зелени подправки са по-оптимистично настроени за бъдещето. Това са установили американски експерти по обществено здраве от Харвардския Университет, съобщава Daily Mail.
В изследването са участвали близо хиляда души на възраст от 25 до 74 години. Те са отговорили на въпросник за възгледите си за живота и хранителните си предпочитания, а след това са участвали в психологически тест, който измерва степента на оптимизъм. Учените са открили, че в кръвта на най-оптимистичните участници се съдържа средно с 13% повече каротиноид - пигмент, съдържащ се в големи количества в зеленчуците (особено листни зеленчуци), цитрусови плодове и всички видове подправки. Като цяло, тези, които ядат най-малко три порции пресни плодове всеки ден, гледат на живота много по-оптимистично, отколкото хората, които пренебрегват даровете на природата.
По-рано бе съобщено, че високите нива на каротеноиди в кръвта оказват благоприятен ефект върху здравето, поради своите мощни антиоксидантни свойства. Съединението предпазва молекулите от свободните радикали, които увреждат клетките и допринасят за развитието на опасни заболявания.
Сега се е появила теория, че каротеноидите могат да имат анти-стрес ефект. Втората версия, което обяснява повишения оптимизъм сред любителите на зеленчуци е, че те най-вероятно са склонни към здравословен начин на живот.


Обществените сгради в Ню Йорк задължени да подобрят енергийната си ефективност с 20%
Обществените сгради в Ню Йорк бяха задължени да повишат енергийната си ефективност с 20 на сто през следващите седем години, пише greentech.bg. Губернаторът Андрю Куомо издаде нареждане през последната седмица на 2012 г., давайки ход на изпълнението на програма, наречена „да построим умен Ню Йорк“, която той определи като „финансова и екологична “win-win” ситуация за Ню Йорк“.
Въз основа на данни за използването на енергия за държавните сгради планът дава приоритет на проектите, които ще доведат до най-големите икономии на енергия на база долар инвестирани. Първо ще бъдат реновирани най-големите, най-слабо ефективни сгради. Ще се направят всеобхватни цели строителни реконструкции. Ще бъде инсталирано ново енергийно ефективно LED осветление, ще има нови ОВК системи и автоматизирани технологии за енергийно управление.
Нюйоркският енергиен регулатор NYPA с ангажира с $450 млн. нисколихвено финансиране в подкрепа на инициативата, а офисът на губернатора заяви, че повечето от проектите, обхванати от програмата, няма да бъдат ощетени от първоначалните разходи, тъй като ще могат да погасяват заема си чрез получените енергийни спестявания.
„Подобряването на енергийната ефективност в нашите сгради е умна инвестиция в нашето настояще и бъдеще”, каза губернатор Куомо.
„Чрез програмата управата на щата може да доведе до значителни икономии за данъкоплатците в Ню Йорк и да генерира хиляди работни места, намалявайки емисиите на парникови газове с повече от осем милиона метрични тона – което е същото като свалянето на един милиона автомобила от пътя за една година“.


Белгия ще строи изкуствен остров за вятърна енергия
Белгия планира да построи изкуствен пясъчен остров на три километра от белгийското крайбрежие. Той ще бъде с формата на поничка и ще има структура, предвидена за съхраняване на енергията от вятъра, след като планът бъде окончателно одобрен, пише greentech.bg.
Този остров в Северно море ще работи като офшорна подстанция. Неговото построяване ще отнеме около пет години.
Планът бе обявен по-рано тази седмица в презентация на пристанището на Зеебрюге.
Инициативата може да се разбере най-добре в светлината на опита на Белгия с ядрената енергетика и енергийни нужди.
През 2011 г. около 57 на сто от енергията на Белгия е добивана от ядрената енергия. Заедно с други страни, където има повишена информираност относно рисковете от ядрената енергетика след инцидента във Фукушима, Белгия предвижда евентуален изход от ядрената енергия – тогава, когато има достатъчно налична енергия от алтернативни източници.
Освен това операторът на атомните електроцентрали в Белгия миналата година затвори реакторите, за да разследва някои намерени индикации за пукнатини. Потенциални пукнатини бяха открити при проверки в основата на корпуса на реактора Доел 3 в близост до Антверпен и в Тиханж 2 близо до Лиеж. Разговорите за рестартиране на реакторите бяха прекратени, след като местният ядрен регулатор този месец каза, че иска повече информация, преди да вземе окончателно решение дали да рестартира двата реактора. Междувременно едно проучване на Зелената партия в Европарламента направи извода, че „евентуален срив на реактор поради внезапна пукнатина заради местните термични напрежения ще има катастрофални последици“.
Ако планът за изкуствения остров получи зелена светлина и върви по план, Белгия може да генерира 2300 MW от ветроенергийни ферми в Северно море, заменяйки до голяма степен който и да е от двата реактора – Доел или Тиханж.
Белгия може да добива много енергия от вятърни турбини, заяви говорител на правителството, но енергията може да бъде загубена загуби по време на периоди на слабо търсене. Наличието на достатъчно начини за съхраняване на вятърната енергия е главният проблем. Това прави вятърната енергия ненадеждна алтернатива на ядрената и тази от изкопаеми горива. Изкуственият остров с формата на поничка би могъл ефективно да съхранява енергия, когато предлагането превишава търсенето. Водата ще бъде натрупвана във вътрешния резервоар, а след това ще бъде изпускана, минавайки през турбини, регенерирайки електроенергията, за да бъде изпратена към електроразпределителната мрежа, когато е нужна.
Белгия произвежда само около четири процента от енергията си от силата на вятъра, но Европейската ветроенергийна асоциация прогнозира, че Белгия може да разшири капацитета си до над 4000 мегавата до 2020 г.


Дебатът за екологичните коли се нажежава
Европейските политици са силно разделени: поддръжниците на амбициозни зелени стандарти за автомобилните казват, че такива мерки са необходими, за да настигнем американските стандарти, а други се опитват да ограничат въздействието на стриктните CO2 регулации заради производителите на големи луксозни автомобили, пише greentech.bg.
Европейския парламент се готви да дебатира налагането на нови, по-ниски стандарти за емисиите на CO2 от леки и лекотоварни автомобили.
Ирландия, която държи председателството на ЕС до края на юни, заяви, че предложението има шанс да бъде постигнато, тъй като германските политици, отразяващи възгледите на автомобилната промишленост на Германия, ще водят парламентарния дебат. „Предложението на Комисията е изключително добре балансирано“, каза представителят на ирландското председателство. По думите му, има двама германски докладчици, така че предложението може да се „разреди“ чрез гъвкави механизми.
Томас Улмер, член на германските християндемократи в Европейския парламент, ще води парламентарната дискусия по предложението за налагане на ограничение от 95 грама CO2 на километър като средна величина за автомобилния парк на ЕС до 2020 г. Друг немски политик ще представи отделно предложение за микробусите.
Доклад на Улмер пред парламентарната комисия гласи, че е важно да се постигне това, което той определя като „много амбициозни стойности“. „Тъй като обаче именно по-големи превозни средства са тези, които обикновено играят водеща роля в автомобилната технология, докладчикът се чувства длъжен да предложи реалистична система от стимули, която да стимулира развитието и използването на нови, по-малко увреждащи околната среда задвижващи концепции“, гласи докладът, цитиран от Ройтерс.
Немскиър производители призовават за въвеждането на „супер-кредити“ като стимули. Тези кредити ще позволяват на производителите да произвеждат повече коли, които да надхвърлят целта на ЕС, ако произвеждат автомобили с много ниски емисии, като например електрически или хибридни превозни средства.
Друг текст, който също ще бъде обсъден от политиците, призовава ЕС да направи нещо в съответствие с регламента в САЩ, който се простира до 2025 г и дава възможност за дълги цикли на бизнес планиране. Една слабост на предложението на Комисията е липсата на визия за след 2020 г.“, гласи проект на становище на британски либерал-демократ от ЕП- Фиона Хол. САЩ, чиято авто-индустрия е известна с моделите, гълтащи бесни количества гориво, си е поставила за цел да изисква производителите на автомобили да намалят потреблението на гориво в колите, които се продават между 2011 и 2025 г., според Хол. По нейните думи това значи, че ЕС трябва да сложи лимит от 70 г / км за 2025 г..
„Тъй като ЕС трябва да остане в челните редици на световната надпревара за по-чисти превозни средства, той трябва да приеме също толкова амбициозен темпове за развитие“, допълни Хол. Соред нея суперкредитите може да са замислени като начин да се насърчат колите с ултра-ниски емисии, но това ще позволи на производителите на автомобили да правят повече по-замърсяващи автомобили.
Така мисли и Франциска Ахтерберг, активист на “Грийнпийс”, според която суперкредитите ще позволят на производителите да превишат своите цели за намаляване на въглеродните емисии, при това значително.
„Възможно е, но е съмнително дали този предполагаем стимул ще доведе до повече електрически коли по пътищата, но това, което  със сигурност ще направи, е да позволи на производителите на автомобили да продължат да произвеждат високоемисийни конвенционалните автомобили”, каза тя.
Потребителските групи пък казват, че суперкредитите ще значат по-високи цени на горивата.


Търсенето на зелени коли расте въпреки слабия икономически климат
Повече от една трета от европейците са готови да платят повече за щадящ околната среда автомобил, въпреки финансовия натиск, разкри ново проучване.
Спонсорирана от Ford анкета сред 6000 души разкри силен интерес към електрическите и хибридните превозни средства, макар да са по-скъпи и въпреки че над 70 на сто от анкетираните съобщават, че са били принудени да намалят разходите си в резултат на лошия икономически климат на континента, пише greentech.bg.
Изследването съвпада с някои статистики от авто-сектора, според които във Великобритания например продажбите на превозни средства, работещи с аптернативни горива, са се увеличили с 9,4 на сто през 2012 г. – повече от два пъти по-голям ръст в сравнение с растеца при бензиновите автомобили за същия период. Междувременно последните данни от САЩ предполагат подобна възходяща тенденция в търсенето на “зелени” автомобили и от другата страна на Атлантическия океан.
Новата анкета също така показа, че 71 на сто от хората смятат горивната ефективност за основен фактор при избора на автомобил. 68% внимават за използването на горивото по време на шофиране.
Производителите навярно ще бъдат заинтригувани да научат още, че 60% от анкетираните предпочитат да купуват коли от производителите на автомобили, които се опитват да намалят своето въздействие върху околната среда.
„Проучването показва, че дори в трудни икономически времена има ясно изразено желание за превозни средства, които са по-благоприятни за околната среда”, каза Барб Самарджич, вицепрезидент по разработването на продукти във Ford Европа.

Пекин планира спешни мерки срещу замърсяването на въздуха
Пекин ще представи безпрецедентни нови правила срещу опасното замърсяване на въздуха в китайската столица, предаде държавната информационна агенция Xinhua, цитирана от "Ройтерс".

Правилата ще формализират предишни мерки, включително затварянето на фабрики и спирането на някои превозни средства в дни, когато замърсяването достига неприемливи нива.

Данните за състоянието на въздуха в Пекин показват, че замърсяването е достигнало нива, които надвишават пределно допустимите норми на Световната здравна организация.

Според нормите на СЗО концентрацията на фини прахови частици във въздуха - PM2.5, не бива да надвишава 25 микрограма на кубичен метър. В китайската столица нивата вече са над 100 микрограма на кубичен метър.

Смогът, надвиснал в Пекин в петък, принуди правителството дори да предупреди хората да ограничат дейностите си на открито. В събота показателят PM2.5 достигна 400 микрограма на кубичен метър в някои части на града. Нива от около 300 микрограма на кубичен метър се смятат за опасни.

Миналия уикенд концентрацията на фини прахови частици във въздуха достигна 755 микрограма на кубичен метър. Според доклад на държавния China Daily от 2011 г. случаите на рак на белия дроб в града са скочили с 60% през последните 10 години, а броят на пушачите е намалял.

Преди властите се опитваха да скрият лошото качество на въздуха в Пекин, като не включваха индекса PM2.5 в докладите и наричаха смога мъгла в прогнозите за времето. В момента обаче правителството възприема по-прозрачен подход към проблема.

Тази седмица досегашният вицепремиер Ли Къцян, който, както се очаква, през март 2013 г. ще бъде назначен за премиер, подчерта, че справянето със замърсяването ще бъде дългосрочен процес.


Спад на тежки метали в рибите от Черно море отбелязаха учени от Медицинския университет във Варна
Спад на тежки метали в рибите от Черно море отбелязаха учени от Медицинския университет във Варна. Морските същества са индикатор на чистотата на световния океан. Те имат свойството да натрупват индустриални замърсявания в тялото си. Резултатите са получени в единствената у нас лаборатория за изследване на чистотата и безопаснотта на морските организми в катедра "Химия" на МУ. Проучени са 10 вида риби, които най-често се слагат на трапезата. Сред тях са трицона, кая, сафрид, карагьоз, чернокоп, калкан.
"Наличието на токсичните и опасни за човека елементи като олово, кадмий, арсен и живак е значително по-малко. Рибите показват, че Черно море край българския бряг е станало по-чисто в сравнение отпреди 5-6 години", казва доц. Мона Станчева, ръководител на катедрата, цитирана от 24chasa.bg.
Екипът е натрупал данни от 2004-2006 г. и ги е сравнил с тези от 2010-12 г. Стойностите за тежки метали са сравнени и с проучване от 90-те години на д-р Икономова. Тя има изследване върху миди, рапани и скариди. Учените от Медицинския университет са търсили тежки метали и в тези морски храни към днешна дата. Те са категорични, че наличието на метали е чувствително намаляло.
Амбициите на екипа са университетската лаборатория да бъде в полза на Агенцията по безопасност на храните и морския бизнес. Апаратурата е закупена след спечелен проект на Министерството на образованието. А учените са усвоили методики за откриване на вредни вещества в рибите. Те вече имат изследване и за наличието на ДДТ, метаболити и полихлоридни бифенили в 10-те наблюдавани вида.
"Със своите протеини и омега мастни киселини рибата е сред най-ценната храна. Тя обаче натрупва органични замърсители и тежки метали, чиито стойности трябва да се следят", казва доц. Станчева.
Глобалното затопляне и топенето на арктическите ледове водят до по-голямо замърсяване на океани и морета. Токсините от човешка дейност се разпространяват и на места, където не е имало производство. По хранителната верига и въздуха замърсителите се разпространяват из цял свят, обясняват учените.

Кафето предпазва от увреждане на черния дроб
Потенциалните ползи от кафето за пациенти с хронично чернодробно заболяване стават все по-очевидни, твърдят учени от университета на Колорадо. В некомерсиално изследване, което е продължило четири години, са взели участие 782 пациенти с неалкохолен мастен хепатозом. Всички доброволци били по-възрастни от 18 години, средната възраст е била 48 години, 38% от тях са мъже, 29% от участниците не пиели въобще кафе, 28% изпивали по една чаша на ден, 15% - пиели по две чаши кафе на ден, и 28% - повече от две кафета. Резултатите показали, че количеството на тази напитката намалява риска от тежка чернодробна фиброза. Данните, получени в получени в хода на изследването, са потвърдени от хистологично изследване, пише agronet.bg.
Авторите представиха резултатите от проучването по време на срещата на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания. Те твърдят, че кафето може да се окаже полезно за пациенти с други хронични заболявания на черния дроб. Предишни изследвания са показали положителния ефект на кафето при пациенти с различни хронични заболявания, включително и тези като диабет тип 2, и фиброза на черния дроб.
Експертите отдават това с факта, че кафето е „сложна субстанция”, но която всяка една съставка има значение. Кафето съдържа стотици компоненти, включително кофеин, витамини, микро- и макроелементи, фибри, фенол, хинин и други съединения, които са полезни за здравето.


Антиоксидантите спасяват от високо кръвно налягане
Ниските нива на антиоксиданти спомагат за повишаване на кръвното налягане при хора с периферна артериална болест (ПАБ) по време на тренировка. Това съобщават сътрудници на Института Hershey Heart and Vascular в щата Пенсилвания, САЩ.
Експертите твърдят, че ПАБ засяга 10 милиона американци. Заболяването увеличава вероятността от смърт от сърдечно-съдови заболявания. То се характеризира с намаляване на притока на кръв към краката поради стесняване на кръвоносните съдове (това е причина за болки в краката). Въпреки това, причината все още е неизвестна, пише agronet.bg.
„Предишните проучвания са показали, че ниските нива на антиоксиданти и повишението на концентрацията на активните форми на кислорода са свързани с тежка степен на заболяване на периферните артерии.” - каза авторът на изследването Матю Мюлер. Според него, антиоксидантите предотвратяват токсичните ефекти на активните форми на кислорода и спасяват клетките от увреждане.
„Това проучване показва, че кръвното налягане се повишава по време на физическо натоварване при тежка форма на периферна артериална болест. Инжектирайки антиоксидант (витамин С), ние успяхме да намалим кръвното налягане по време на тренировка.” - разказва Матю Мюлер. Заключението на учените се основава на резултатите от научни наблюдения на три групи пациенти. Първата група (13 пациенти) били сравнявани със здрави доброволци, за се разбере какви показатели на налягането се наблюдават по време на упражнения с ниска интензивност. Във втората група (9 души), измервали налягането след получаване на витамин С, а третата група (5 души с периферна артериална болест и 5 без това заболяване) са преминали процедура по електрическа стимулация на мускулите на краката.
„Ние установихме, че в ежедневните дейности като ходене, нарушената антиоксидантна система, както и други фактори, играят роля в повишаването на кръвното налягане. Така че, аз препоръчвам всички пациенти да допълнят на диета си с антиоксиданти. Ние продължаваме изследването по тази тема, за да потвърдим получените резултати.” - казва Матю Мюлер.


Портокаловият сок може да предизвика опасна алергична реакция
Родителите на деца с алергии трябва да бъдат изключително внимателни с храната на децата си. Оказва се, че дори най-безвредните продукти могат да предизвикат фатални реакции...
Ентероколитът, предизвикан от хранителни протеини, е един вид алергична реакция, която, оказа се, може да се развие в от портокалов сок, пише agronet.bg.
Тази алергична реакция е изключително опасна, симптомите включват повръщане и диария с развитие на тежко, подобно на шок, състояние. Обикновено такава алергия се получава към 2-рата година на детето, но тя може да продължи и при по-големи деца. Симптомите обикновено започват с повръщане, 2-4 часа след приемане на алергена, последван от диария. Повечето пациенти с ентероколит, предизвикан от хранителни протеини, са малки деца. Най-често срещаните храни, които причиняват ентероколит, са краве мляко, соя, яйца, пшеница, ориз, царевица и грах.
Сега, в този списък, американските учени искат да добавят и портокаловия сок. На ежегодната конференция College of Allergy, Asthma & Immunology те съобщават за случай на тежка алергична реакция при двегодишно момче, която се е развила при приемане на портокалов сок. За щастие, момчето бива спасено, а резултатите от тестове за алергия потвърждават, че в този случай причината е в портокалите.
По време на конференцията учените разглеждат и други плодове, като причинители на алергии. Оказва се, че ентероколитът, предизвикани от хранителни протеини, в редки случаи може да бъде предизвикан не само от портокали, но и от ябълки, круши и банани.
Специалистите препоръчват на родителите на деца с хранителни алергии, да проведат необходимите тестове и внимателно да следят хранителния им режим.


Нощното осветление е вредно за здравето
Американски учени отправят предупреждение към всички онези, които обичат да жертват съня си и прекарват нощните часове пред монитора на компютъра, в гледане на телевизия или просто не изключват осветлението през нощта. Оказало се, че този навик води до промени в организма, които могат да доведат до депресия и когнитивни увреждания, пише agronet.bg.
Тези изводи са направени в резултат на експеримент с мишки. Професорът по биология Самер Хатар и колегите му от университета „Джонс Хопкинс” са изследвали ефекта на светлинната терапия като средство за сезонната депресия при гризачите, които последователно били излагани на ярка светлина или тъмнина в период на 3,5 часа. Известно е, че липсата на дневна светлина, студеното време допринася за развитието на есенно-зимната депресия при хората.
Оказало се, че сеансите със светотерапия проведени в часовете на предполагаем сън на животните оказват неблагоприятно въздействие върху тяхното поведение, което води до загуба на интерес към новите обекти, намалена подвижност и нежелание да се яде захар. Учените наричат това признак на депресия при мишките.
Те имат всички основания да предполагат, че и при човека нещата са абсолютно същите. И при хората, и при гризачите в очите има специални светочувствителни ганглионарни клетки от типа ipRGC (intrinsically photosensitive retinal ganglion cells). Под въздействието на ярката светлина, те се активират и засягат част от мозъка, отговорна за настроението, паметта и обучението.
Терапията с препарата с Прозак, принадлежащ към групата на антидепресантите, води до изчезване на симптомите на депресия, което потвърждава предположението на учените. Подробности за изследването са публикувани в сп. „Нейчър”.